Biogass og dyrevelferd
Edwin Dinkelman er 8. generasjon på gården, og gjennomfører nå store investeringer for å møte framtida.
Maatchap Dinkelman, Lochem i Nederland
Edwin og Lotte Dinkelmann
Edwins foreldre aktivt med i drifta
700 dekar – 80 prosent gras og 20 prosent mais i rotasjon med poteter
230 melkekyr (Holstein)
Avdrått på 10 400 kg EKM
Gården til Edwin og Lotte Dinkelman ligger i et område dominert av melkeproduksjon. Etter en ulykke har Edwin vært veldig opptatt av å få til et driftsopplegg som ikke er for komplisert. Men målet er klart: Alltid være blant topp 25 prosent av melkeprodusentene.
7 rekkers fjøs
Fjøset har 7 båsrekker som i seg selv er en sjelden planløsning og som kan være utfordrende med tanke på ventilasjon. Det investeres nå 1,8 millioner euro (NOK 20,5 millioner) i redusert nitrogenutslipp, bedre dyrevelferd (bedre liggebåser og kalvefasiliteter, gummibelegg på gulvene), plass til 90 flere melkekyr og biogassanlegg. Selv om det er en stor investering, er ikke Edwin redd for at gjeldsbelastningen ikke skal være håndterbar. Siden 2003 har det vært byggeaktivitet på gården hvert 2. eller 3. år.
Fersk møkk til biogassanlegget
For å få størst mulig utbytte av biogassanlegget, er det viktig at husdyrgjødsla føres over så raskt som mulig. I gangarealet i fjøset er det kanaler som drenerer urin for å holde gulvene tørre og ammoniakkutslippene lave.
Lite areal
Det svake punktet på gården er at det er snaut med dyrket mark. Edwin forteller at de må kjøpe inn fôr, og kan ikke ha kyrne på beite. Noe av kvigeoppdrettet er satt bort til en annen bonde. Oksekalvene selges når de de to uker gamle. Alt arbeide ute på jordene er satt bort til entreprenør.